Wat is vegan vis?
Hallo visvriendelijke pioniers! Vandaag nemen we een duik in de onderwaterwereld die vegan vis heet. We gaan de diepte in over wat vegan vis nou precies is en hoe het verschilt van vegetarische vis. Ook vertellen we je hoe het kan dat onze plantaardige vis toch zo naar echte vis smaakt.
Plus: een sneak peek voor onze trouwe fans: we are catching creating some new fishies for you! 🐠
Wat is vegan vis (en waarom we er zo enthousiast over zijn!)
Als je niet veganistisch eet en je je nog niet erg verdiept hebt in deze voedingsrichting, dan vraag je je misschien af hoe vis in godsnaam vegan kan zijn. Let us explain! Vegan vis is een plantaardig alternatief voor traditionele vis, gemaakt zonder dierlijke ingrediënten. Bij vegan vis is het idee om de smaak en textuur van vis na te bootsen.
Dit doen we op een manier die vriendelijk is voor onze oceanen, geschikt voor iedereen die dierlijke producten wil of moet vermijden, bijvoorbeeld vanwege allergieën. We gebruiken geavanceerde technieken om de ervaring van het eten van vis te evenaren, maar dan helemaal visvrij!
Vegan vis vs. vegetarische vis: wat is het verschil?
Hoewel zowel vegan als vegetarische vis alternatieven zijn voor traditionele, dierlijke vis, is er een belangrijk verschil tussen beiden: vegetarische vis kan nog steeds dierlijke producten bevatten zoals eieren of melk. Er zijn veel producten waarvan je denkt dat ze vegan zijn, maar vaak zit er toch iets doorheen waardoor het niet het geval is.
Paprikachips is een goed voorbeeld: je denkt: dat is toch aardappel, zout, paprikapoeder en olie? Fout! Vaak, als je de verpakking bekijkt, zit hier o.a. melkpoeder in. Dit wordt regelmatig gebruikt om de smaaktoevoeging beter te laten plakken aan het product en een romiger smaakbeleving te creëren.
Vis die vegan gemarkeerd is, is daarentegen volledig vrij van dierlijke ingrediënten, waardoor het een geschikte optie is voor veganisten en voor degenen die allergisch zijn voor bepaalde dierlijke producten, zoals schaaldieren, vis, ei of zuivel.
Vegan vs. plantaardig: hoe zit dat?
Onze Vegan Visboer visvervangers zijn ook 100% plantaardig, wat niet standaard het geval is als een product vegan is. Vegan betekent namelijk niet hetzelfde als plantaardig of plant-based, want vegan producten kunnen ingrediënten bevatten die niet plantaardig zijn. Een goed voorbeeld: margarine. Dat is in principe vegan, omdat het standaard recept geen dierlijke producten bevat. Het is in veel gevallen echter niet 100% plantaardig, omdat er kunstmatige kleur- of smaakstoffen, of geëmulgeerde chemicaliën in kunnen zitten die niet van planten afkomstig is.
De producten van Vegan Visboer zijn vegan, vegetarisch én plantaardig! Bijkomend voordeel: onze producten zijn daardoor automatisch óók geschikt voor mensen met een allergie voor dierlijke voedingsmiddelen.
De smaak van de zee
Slimme denkers hebben zich misschien weleens afgevraagd waar vis haar kenmerkende smaak aan te danken heeft. De ‘vissmaak’ wanneer je je tanden in het vlees van een vis zet hebben zij niet van origine, maar die krijgen zo door het eten van algen. Je kunt om die reden dus ook beter algenolie nemen als je omega vetzuren wilt nemen als suppletie: zo profiteer je rechtstreeks van die belangrijke oliën in plaats van door vis te moeten eten!
Bij Vegan Visboer hebben we deze smaak nagebootst like a pro door een mix van algen en kruiden te gebruiken: deze mix geeft onze vegan vis die authentieke, zilte, zoutige, verrukkelijke zeesmaak. Voor de perfecte afwerking voegen we aan sommige producten een heerlijk krokant paneerlaagje toe, bereid volgens authentiek recept van de visboer. Daardoor lijkt het nóg meer op de vis die je al kende!
Hoe wordt de vegan vis van Vegan Visboer gemaakt?
Onze vegan visproducten beginnen met een basis van NON-GMO rijstkorrels, die getransformeerd worden tot een substantie met een vergelijkbare structuur als die van visfilets. We voegen oliën toe voor de smaak en algen voor die kenmerkende vissmaak én die o zo noodzakelijke omega 3, 6 en 9. Dit alles wordt samengebracht door middel van een geheim proces dat zorgt voor de perfecte balans tussen smaak, textuur en voedingswaarde.
Waarom plantaardig eten zo belangrijk is.
Je hoort en ziet het steeds vaker om je heen, in reclames, in de supermarkt en in het nieuws: meer plantaardig eten is goed voor je gezondheid. Daarnaast is het essentieel voor onze planeet dat we minder dieren gaan eten. Plantaardige diëten verminderen het risico op chronische ziekten en hebben een lagere impact op het milieu. (Lees hier ons blog over hoe Vegan Visboer kan bijdragen aan het bereiken van duurzaamheidsdoelen).
Door minder dierlijke producten te eten en te gebruiken, helpen we de oceanen te beschermen en voorkomen we dat ze volledig worden leeggevist. Ook al lijkt het soms al te laat: het is cruciaal dat we het blijven proberen voor het behoud van biodiversiteit en voor het welzijn van jouw (toekomstige) kinderen en latere generaties!
Binnenkort: nieuwe vis-aardige producten!
Behalve dat we je wilden informeren over wat vegan vis is, willen we ook een nieuwtje met je delen! Zit je al op het puntje van je stoel? Houd je visnetten alvast in de aanslag, want er komen binnenkort nieuwe visvarianten jouw kant op! Wij zijn thrilled om deze binnenkort met jullie te delen, want sommige producten hebben wij in elk geval nog nergens anders gezien, dus jij waarschijnlijk ook niet! Onze fish friends & fans zullen de allereerste zijn die hierover horen. (De afbeelding hierboven is een close-up van 1 van de producten – weet jij al wat het is?)
Blijf ons volgen voor deze spannende onthulling. Tot dan!