Skip to main content

Veelgestelde vragen

Staat jouw vraag er niet bij?

Waarom zijn de visvervangers van Vegan Visboer gezonder dan echte vis?
Klik hier voor meer!

Door de vervuiling van onze zeeën, rivieren, meren en andere wateren krijgt de vis die wij eten veel toxische stoffen binnen. Kweekvis dan? Vis die van viskwekerijen komt zit vol met ziektebacteriën en antibiotica om de afschuwelijke en onnatuurlijke leefomstandigheden daar ‘overleefbaar’ te maken voor de vissen. Je snapt wellicht dat al de plastics, oliën, chemicaliën, medicijnen, vervuilde onderdelen en andere afvalstoffen die een vis binnenkrijgt ook op jouw bord belanden. Dat ‘mis’ je dus allemaal als je Vegan Visboer vegetarische vis eet!

Daarnaast hebben Vegan Visboer visvervangers schone, veilig en duurzaam gekweekte algen als toevoeging gekregen die jou een boost aan extra gezonde omega vetzuren (omega, 3, 6 en 9) geeft! Meer over omega’s? Lees hier!

En dan hebben we het nog niet eens gehad over de andere schadelijke gevolgen en nadelen van de visindustrie waar je met Vegan Visboer visvervangers niet meer aan bijdraagt! Nog niet bekend met wat er nou precies zo slecht is aan de visindustrie? 

Waarom is de visindustrie zo schadelijk voor de planeet?

Misschien heb je al gehoord over de documentaire Seaspiracy? Zo niet, dan raden we je die zeker aan als je meer wilt weten over de rampzalige gevolgen van visvangst. Ook de documentaire A life on our planet laat het niet rooskleurige toekomstperspectief duidelijk zien. In het kort komt het erop neer dat, als we doorgaan met vissen zoals we dat nu doen, er in de nabije toekomst geen dierlijk en menselijk leven meer mogelijk zal zijn op onze planeet. Wij leggen je graag uit waarom.

Bijvangst van andere vissen en dieren

De bijvangst van andere, voor de visindustrie ‘nutteloze’ dieren, zoals haaien, dolfijnen en schildpadden is een van de grootste problemen van de visindustrie. Deze dieren, die essentiële functies hebben om leven op de planeet mogelijk te maken, onder andere doordat zij de lucht en het water dat wij hebben vervuild verschonen, worden in de meganetten gedood zonder reden. Hierna worden zij levenloos teruggegooid in het water, waar zij als dood lichaam natuurlijk ook geen functie meer hebben.

Verstoorde voedselketen onderwaterwereld

Door het vangen van (bepaalde soorten, grootte en hoeveelheden) vis verstoren wij de voedselketen van andere vissen, planten en andere levende organismen in het water gigantisch. Denk maar eens na: als wij grote hoeveelheden van een van de vissoorten opvissen, dan zijn er andere vis- en diersoorten die daardoor onvoldoende voedsel hebben om te overleven. Vervolgens zal dat diersoort dus in aantal afnemen, waardoor het volgende waterdier in de keten, dat hiervan afhankelijk is, de klos zijn. Andersom werkt het ook: een in verhouding ‘te grote’ groep van kleinere vissen of andere dieren zorgt voor meer problemen op andere plekken in de voedselketen. Hoe dan ook heeft onze interventie desastreuze gevolgen!

Beschadiging zeebodem

Zeker niet minder belangrijk is de beschadiging van de zeebodem, waarbij we door het vissen met flatgebouw-hoge visnetten hele steden aan planten, koraalriffen en ander onderwaterleven van de bodem schrapen en lostrekken, wat zorgt voor een zee zonder leven. En een dode zee gaat ons geen goed doen…

Meer zien en lezen over het effect van de visindustrie op onze planeet!

Bevatten de visvervangers van Vegan Visboer ook ‘visolie’, zoals omega 3, omega 6 en omega 9?
JA! TELL ME MORE!

Nee, geen visolie, maar een veel betere bron van omega-vetzuren: algen! En ook nog eens een schonere, puurdere en veiligere variant! Wij leggen het je uit.

We hebben omega 3, omega 6 en omega 9 nodig voor onze vitale functies, zoals de werking van onze ogen en hersenen. Daarnaast is het belangrijk voor de algemene gezondheid van ons hart, onze hersenen, gewrichten en nog zoveel meer. Vaak wordt ons verteld dat deze oliën alleen in vis te vinden zijn en dat we dus ruim voldoende vis moeten eten. Maar heb je je al eens afgevraagd waarom vis zoveel van die belangrijke omega’s in hun systeem hebben? Het antwoord: omdat zij de algen eten die daar bomvol mee zitten!

Met de visvervangers van Vegan Visboer skip je de ‘tussenpersoon’ (de vis dus) en eet je de omega’s rechtstreeks van de bron: de algen zelf! 

Hoe zit het met de algen die in de Vegan Visboer visvervangers zitten?

Dat zijn dus met recht algen van de bovenste plank! Wij kweken hoogwaardige algen in een schone, beschermde omgeving. Onze algen komen niet in aanraking met de toxische stoffen en vervuiling die algen in de natuurlijke wateren in zich dragen. Daarnaast kweken wij de algen zelf, dus stelen geen algen die dienen als voer voor vissen.

Wat betekent ‘NON-GMO’ eigenlijk precies?

Een veelgehoorde term in de wereld van voeding en gezondheid: GMO en NON-GMO. Ook wij roepen het graag van de daken, vooral de NON-versie. Maar… hoe zit het nou precies? Nou, GMO staat voor Genetically Modified Organism, oftewel Genetisch Gemanipuleerd Organisme of GGO in het Nederlands. In simpele bewoording komt het erop neer dat wij, mensen, met behulp van kunstmatige methoden of stoffen het DNA van een plant of organisme naar onze hand zetten. Bij onze wereldberoemde NON-GMO rijstkorrel staat er heel groot ‘NON’ voor GMO. Met andere woorden, bij onze hoofdrolspeler is daar dus geen sprake van. Hoe we de rijstkorrel wél zover hebben gekregen, dat blijft het geheim van de Vegan Visboer, maar we kunnen wel bewijzen dat het 100% NON-GMO is!

Is een vegan, plant-based lifestyle en plantaardige voeding echt zoveel gezonder?

Uiteraard zijn er altijd tegenstanders zodra er dingen veranderen: het is mens eigen om te vechten als waarden en tradities ‘die altijd zo en zo waren’ collectief verschuiven. Ook zijn er veel mensen die prima oud worden met een zwaar ongezonde leefstijl en een vegan dieet is geen garantie voor een leven zonder ziekte. Maar het wordt alsmaar duidelijker welke relatie vlees, vis, eieren, en zuivelproducten mogelijkerwijs hebben met de meest veelvoorkomende ziektes, van cholesterolproblemen tot aan hartproblemen en kanker. Iets luchtiger, maar belangrijk en ook nog eens leuk om te ontdekken, is dat ook sportprestaties, slaapkwaliteit en zelfs seksuele functies verhogen bij het eten van plantaardige voeding. Kijk voor meer hierover maar naar de documentaire The Game Changers op Netflix.

Is het niet vreemd dat Vegan Visboer visvervangers geproduceerd worden door een visbedrijf?

De visaardige Vegan Visboer-producten hebben praktisch gezien inderdaad een connectie met de visserij, maar dan zonder al het bijbehorende leed, vervuiling en verwoesting van natuurlijke bronnen. Wij geloven dat een vegan wereld mogelijk is, maar dat dit niet van de ene op de andere dag gaat. Een visbedrijf dat een vegan product op de markt brengt is een eerste stap die hopelijk leidt tot een overstap naar een volledig vegan assortiment.